Значення російської мови в Україні значно впало.  Росія втрачає через це Україну

Мова і політичний вплив. Шальки терезів хитаються не в російський бік, тому Кремль так поспішає. "А за ценой, – як там кажуть, – ми нє пастаїм". "За даними групи Euromonitor, трохи менше чверті населення в Україні використовувало російську мову як основну в 2016 році, в порівнянні з 33,9% в 1994 році. Показник у Казахстані знизився з 33,7% до 20,7% за той же період часу. А в Грузії використання російської як основної мови скоротилося з 6,4% до 1,1%".

"В рамках цієї тенденції деякі країни Центральної Азії та Кавказу вирішили поетапно відмовитися від кирилиці на користь латинської абетки. Туркменістан почав перехід невдовзі після здобуття незалежності; Узбекистан вжив аналогічні заходи, хоча і менш успішно, на початку 1990-х років, і наразі в країні використовуються обидві системи письма. Тепер Казахстан йде їхніми стопами". – Тарас Марусик


Росія втрачає Україну з двох причин – через зниження значимості російської мови і загрозу заворушень в РФ. Про це заявили у розвідувально-аналітичній компанії США Stratfor, передає Inforesist.

«Дві важливі і несподівані, на перший погляд, причини, за якими РФ втрачає, серед інших сусідів, Україну – зниження значення російської мови і серйозна загроза протестів в самій Росії», – ідеться у звіті експертів.

Зазначається, що середній вік у Росії сьогодні трохи менше 40 років – так само як в Україні і Білорусі, а це означає, що середньостатистичний громадянин цих країн провів менше половини свого життя за радянської влади.

Тільки близько половини населення Середньої Азії, де середній вік населення становить менше 30 років, взагалі пізнали радянське життя. Всього через два десятиліття більшість людей в Євразії не матиме прямого досвіду або пам’яті про Радянський Союз.

Зміна демографії обіцяє політичну, економічну і культурну трансформацію колишніх радянських держав, що кидає виклик впливу Росії в цих країнах.

«Зміна поколінь уже впливає на Євразію. Наприклад, використання російської мови скорочується в усьому регіоні. Сьогодні російська більше не потрібна студентам у більшості навчальних закладів колишніх республік СРСР. Замість цього навчання відбувається національною мовою країни», – підкреслили аналітики. Крім того, виявилося, що Росія зовсім не застрахована від масових бунтів.

«Економічні спади і корупційні скандали, які потрясли країну за останні роки, стають все менш прийнятними для росіян, особливо молодих. У відповідь люди організували масштабні демонстрації в російських містах Росії в квітні. Протести були примітними, як за кількістю міст, в яких вони проходили, так і великої кількості молоді, яка брала участь у них», – наголосили у приватній розвідці.

Також зазначено, що зі зростанням пострадянського населення Євразії позиція Росії як домінантної держави регіону піддаватися все більшій загрозі.