Морепродукти вважаються корисним продуктом, але їх складно купити тим, хто живе далеко від моря. Роздрібна торгівля пропонує великий вибір товарів різної цінової категорії. Де і як вибрати продукт, який дійсно буде якісним, вам допоможуть на сайті https://vinbazar.com/journal/nshe/yak-vibrati-yakisni-moreprodukti
Креветки
У нас всі креветки, так і називаються "креветки", додаючи лише відмінності за розміром. Але насправді креветки діляться на прісноводних і морських. І відрізняються вони не тільки своїми габаритами.
На вітчизняному ринку найчастіше представлені креветки в варено-мороженому вигляді і рідко свіжоморожені. Під час вибору важливо звертати увагу на хвости. Якщо вони прямі, то креветки загинули ще до обробки і такі краще не брати. Якщо Ви помітили чорні плями або чорну голову, це означає, що продукт вже почав псуватися.
У свіжих креветок повинні бути присутніми вусики та кінцівки. Під час покупки морожених, краще віддати перевагу тим, які були заморожені у сухий спосіб.
Лобстери та лангусти
Лобстер – це морський рак з великими клешнями, а лангуст більше схожий на величезну креветку. Але продавці іноді можуть видавати лангустів за лобстерів, щоб отримати більшум вигоду.
Найсмачнішими лобстерами вважаються ті, які важать близько 700 грамів. Це особини не старше десяти років і їх м'ясо найсмачніше. Лобстер може бути живим або замороженим після термічної обробки. Але якщо він загинув до обробки, то становить небезпеку для людини.
Краби
Незалежно від того свіжий краб або варений у нього повинен бути твердий панцир без слизу і пошкоджень. Якщо краб живий, то у нього мають будти чорні очі з блиском. М'ясо юних самців приємніше і смачніше м'яса самок і дорослих особин.
Кальмари
Найсмачнішими вважаються особини невеликого розміру з довжиною тулуба не більше 15-ти см. Великі часто бувають жорсткими. Кальмар повинен бути гладким і без неприємних запахів. У свіжого і здорового кальмара очі ніколи не будуть каламутними.
Восьминоги
Якщо восьминіг потрібен не для якогось певного блюда, де важливий розмір, то рекомендується вибирати тушку до трьох кг. Свіжі восьминоги гладкі, блискучі, пахнуть морем, мають червоно-темно-коричневу шкіру і прозорі очі.
Устриці
Рекомендується вибирати живі закриті раковини без неприємних запахів. Якщо є зелений наліт, то це не страшно. Так виглядає фітопланктон.
Мідії
Мідії можуть продаватися в раковині, в стулці або філе. Якщо купуєте неочищені, то краще вибрати найбільші. Стулки повинні бути без будь-яких пошкоджень.
В цілому, при покупці морепродуктів важливо звертати увагу на те, щоб не було темних плям, пошкоджень і неприємних запахів. Адже все це призводить до поширення бактерій.